INLOGGEN | AANMELDEN  (u bent nog niet ingelogd)
  Bio aan huis | Uw biologische webwinkel & bezorgdienst
volg ons op Facebook  volg ons op Twitter  EKO keurmerk
 
ZOEK:
HOME |
HOE WERKT HET? |
OVER BIO AAN HUIS |
BLOG |
VAKANTIE DOORGEVEN |
BOXEN BEKIJKEN
Aanmelden Recepten van het land Pakket van de week
GENIETEN VAN
EERLIJKE PRODUCTEN
Producten
VERS
ONTBIJT EN LUNCH
VOORRAADKAST
DRANKEN
LEKKERS, zoet en zout!
SUPER FOODS
GLUTENVRIJ
VEGAN

NONFOOD
CADEAUTJES

RECEPTEN

AANBIEDINGEN
SEIZOEN ZOMER
NIEUW
Van het land

24 oktober 2016   De worteloogst is in volle gang (zondag is wel een rustdag geweest  ) en gaat nog wel een weekje duren. Eerst de percelen van onze collega Arjan de Jong, en later in de week is de peen in het veld achter Hoeve Doelwyck aan de beurt!

 

 

 




September 2016     Vele handen maken licht werk; de appeloogst is begonnen op de Muyehof, in Nieuwerkerk, Zeeland.

 

 

 

 

 

 



27 juni 2016     een mini-hagedis in de moestuin, dat is bijzonder. Ook veel baby-kikkertjes gezien! Het is dan ook erg nat weer. Hier worden door medewerker Vincent de bosbiet geoogst. 




22 november 2015     Vanmorgen schoot de ijsvogel voor me weg toen ik op mijn rondje door het land langs onze kreek liep. Mijn hart maakte een sprongetje, wat een kleurenpracht! de foto komt van www.ijsvogels.nl . ik was niet zo snel met m'n camera. Eerst vloog hij snel de rietkraag in en toen ik daar te dicht bij kwam vloog hij de andere kant op.

 

 

 
 

 

 


2 november 2015 Peet de Krom van Bio-tuinderij de Kromme Lepel, Lepelstraat (NB)
Door de warmere nazomer hebben meer last van de beestjes gehad dan andere jaren. We leveren DEMETER-spruiten die zonder snelle stikstof zo traag mogelijk geteeld worden. Door het tragere groeiproces houd je heel veel knabbel & babbels buiten de deur. Dit is eigenlijk bij al onze andere groentegewassen dit jaar goed gegaan. De spruitjes zijn niet helemaal blanco maar zekers  goed om te eten. We doen ook onze uiterste best om zoveel mogelijk zangvogels en merels rond de spruitjes actief te houden, deze vreten dan weer rupsjes en slakken! Er zijn ook geen zichtbare beestjes (als luizen) meer in aanwezig,  dit in tegenstelling tot zo’n 2 weken geleden. Het frissere weer helpt hier nu zeker aan mee, als ook het nachtvorstje van deze week.  Gisteren met het inzaaien van onze Rogge-groenbemester heb ik overigens gezien hoe een meeuw een veldmuisje pakte en meenam de lucht in!" Aldus   Peet de Krom van de BD-tuinderij De Kromme Lepel die ook onze aardbeien en venkel teelt.    

 

 
10 oktober 2015     Buiten ronken de oogstmachines. Onze wortels worden geoogst; overal rijden traktoren rond die de oogst naar de schuren brengen, niet alleen wortels maar ook aardappelen, uien, pastinaak, knolselderij; verderop in de polder liggen de bieten klaar voor transport naar de suikerfabriek. Die bedrijvigheid geeft mij altijd gemengde gevoelens. Van de ene kant is ‘t heerlijk dat die mooie oogst binnen gehaald wordt, fijn als dat goed en voorspoedig gaat en helemaal blij als de kwaliteit van de oogst goed is en de hoeveelheid naar wens. Van de andere kant stemt het me treurig, een teken dat de herfst nadert, er is weer een seizoen voorbij. De velden lijken leeggeroofd, er is niets meer over van dat mooie groene gewas. Maar straks worden de grond klaargemaakt voor de winter, wordt er geploegd of gespit; dan zijn het akkers in ruste, waar het bodemleven* en de vorst een winterlang werk hebben om structuur & voeding zo optimaal mogelijk te maken voor een nieuw begin! (*bacteriën, schimmels, wormen, aaltjes ed. zorgen  er voor dat de organische dieren- en plantenresten worden afgebroken en beschikbaar komen voor een nieuwe teelt!)   

  






22september 2015       Wij zitten midden in een enorme klus om de laatste sperziebonen te oogsten… de boontjes zijn zo fijn dat het even duurt voor je een kistje vol geplukt hebt! Dus benutten we alle handen die beschikbaar zijn en alle momentjes van de dag en eten we 's avonds samen pizza’s in het veld, zodat we tot het donker door kunnen werken!

12 augustus 2015    De aardappeloogst is begonnen! de eerste aardappels die de grond uit komen zijn de Agila. Aan de transportband staan we kluiten en onkruid eruit te rapen, de aardappels gaan in grote houten kisten het koelhuis in en worden dan gedroogd en langzaam terug gekoeld.     

 

 

 

 


1 augustus 2015        Vandaag hebben we de 150 jonge fruitbomen extra water gegeven. De hoogstambomen vertakken pas op ongeveer 2 meter. Dat wordt nog een hele klus met plukken; Maar eerst moeten we zorgen dat ze goed aan slaan en een extra slok water doet ze goed in deze zomer. 

 

 

 

 

 29 juli 2015        Na de regen van afgelopen weekend gaat het onkruidwieden als een tierelier! En hoe schoner we het bed houden, hoe meer vocht en voedingstoffen er voor de groenteplanten over blijft! Wel is het een enorme klus om alle veldjes iedere keer weer met gaas af te dekken, maar het is niet anders de hazen vreten alles aan dat onbedekt is! Iedere keer als we bij het veld komen zijn er jonge haasjes , nog een beetje onvoorzichtig en dom, ze springen pas heel laat weg, rennen de verkeerde kant op of drukken zichzelf soms "onzichtbaar" tegen de grond, terwijl wij er 2-3 meter vandaan lopen !


 23 juli  2015       Nieuwe oogst Sperziebonen, vandaag in het bioaanhuis pakket, gisterenmorgen nog aan de plant en met hulp van vele handen geplukt op Bio-tuinderij De Kromme Lepel, van bevlogen tuinder Peet de Krom in Lepelstraat!, hier komen ook onze aardbeien vandaan!

 

 

 

 

 
 










                  17 maart 2015 Het is Lente!
Eindelijk is het mooi drogend weer; overal in de polder zie je boerenactiveit en ter voorbereiding op het zaaien wordt op ons uienland alvast biologische drijfmest uitgereden. Dat gaat met groot groot materieel zoals je ziet. De nieuwe traktor van Biostee rijdt op rupsbanden! Op ons erf staat een grote tank waarin tankwagens de mest lossen en met behulp van een slang die vanaf het erf over het land naar de traktor voert wordt de mest aangevoerd. Dit heet de sleepslang. De trekker sleept de slang bij zijn 
gang over het veld achter zich aan. Dan moet je natuurlijk goed rekenen waar je begint en eindigt, zodat je niet over de slang rijdt!


21 januari 2015    Uit de keuken:  
Afgelopen weekend had ik weer een heerlijk keukenmoment! We kregen bezoek van goede vrienden die we lang niet gezien hadden. In de dagen voorafgaand ben ik in m’n hoofd al een menu aan het samenstellen. Ik wil het niet te moeilijk maken, ben meer van de boerenkeuken, maar wel met geraffineerde smaakmakers! Wordt het een venkelcarpaccio met bloedsinaasappel, of mijn nieuwe witte wintersoep? Ik bedenk onder het tandenpoetsen weer een variatie op die heerlijke tarte tatin van koolraap, of toch mijn favoriete salade van geroosterde rode biet met Geitenkaas en wilde saladeblaadjes met verse dragon? ’s Ochtends fantaseer ik weer een heerlijke bavarois van bloedsinaasappels en na het ontbijt tref ik alvast wat voorbereidingen voor het avondmaal, zodat ik later op de dag minder stress heb (wat toch niet lukt, ik ben zo’n rommelkont met koken, moet nog even dit, nog even dat) Ik kan eigenlijk niet beschrijven hoe het voelt als ik aan die heerlijke groenten in de schuur denk. Dan borrelen de ideeën door mijn hoofd en kriebelt het als verliefdheid in mijn buik, ik word er bijna ADHD van! Uiteindelijk kies ik voor een eenvoudige knolselderij-mosterdsoep (deze keer met een scheutje room), oosters gekruide spiesjes van wintergroenten (zien er zo leuk uit, gele en oranje wortel, pastinaak, koolraap en rode ui), met een dressing van ingelegde citroen, speltspaghetti met rauwe sliertjes courgette, puntpaprika en ‘n pesto van pompoenpitjes en rodekool salade met crunchy zonnebloempitjes, rozijntjes, kruimelige geitenfeta en arganolie. Lekker boerenlandbrood van de bakker, goede culinaire olie om te dippen en een paté van borlottibonen met rozemarijn en geitenroomkaas (met fleur de sel met vanille!) staat klaar op tafel als onze gasten arriveren. Ik ben natuurlijk nog niet helemaal klaar, maar dat kan ik tussen borrelpraat en een slok wijn aardig verdoezelen. We kletsen heerlijk bij, ik loop heen en weer tussen tafel en m’n AGA, we proeven dat het een lieve lust is, en die sinaasappelbavarois hebben we nog te goed. Gelukkig heb ik een assortiment heerlijke koeken bij de Biobakker besteld. De avond mag van mij nog wel even duren, zo zittend aan de keukentafel bij kaarslicht met een goed glas wijn en op het aanrecht een stilleven van vuile pannen, potjes, kommen en pollepels!


 

 

 

REACTIES
VAN KLANTEN
u bent NIET ingelogd
Uw bezorgdag: Nog te bepalen
Winkelmandje (afronden) Meer
Het winkelmandje
is leeg
Facebook
    ©2014 Bio aan huis